Asbesti
Tänä päivänä törmäämme asbestiin useimmiten kodeissa tehtävien korjaus- ja uudistustöiden yhteydessä. Asbestin käyttö on Suomessa kielletty kokonaan vuonna 1994 ja vuonna 2016 voimaan astunut laki asettaa nykyaikaiset säädökset asbestin käsittelylle.
Ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa on suoritettava asbestikartoitus ennen töiden aloitusta.
Asbestilaadut
Asbestin haitat
Asbestin aiheuttamat terveyshaitat ovat syynä asbestin kieltämiseen Suomessa.
Asbesti aiheuttaa terveysriskin, koska asbestikuidut ovat niin pieniä, että ne kulkeutuvat ihmisen keuhkoihin ja jäävät siellä kiinni keuhkorakkuloihin. Kuidut ovat kovia ja teräviä ja päästessään ihmisen keuhkoihin eivät ne sieltä enää poistu – asbestin aiheuttamat yleiset sairaudet ovat keuhkosyöpä sekä keuhko- ja sydänpussin ja mahalaukun syövät, eli mesoteliooma. Krokidoliitti asbesti on todettu asbestilaaduista haitallisimmaksi.
Tämän hetkisten säädösten mukaan ilma on turvallista, kun siinä on alle 0,01 kuitua / cm³ , eli maitopurkillisessa ilmaa saa olla enintään 9 kuitua tai normaali kokoisen huoneen ilmassa on ~225000 kuitua ja tällöin tilassa voidaan oleskella. Yksittäisen kuidun halkaisija on yleensä alle 0,0005mm ja silmin nähtävä määrä asbestia on käytännössä kymmeniätuhansia kuituja yhdessä nipussa. Vaarallista määrää asbestia ei näe ilmassa, vaikka raja-arvo ylittyisi.
Muita asbestin haittoja ovat asbestoosi, eli asbestipölykeuhko, sekä asbestiplakkitauti.
Haitoilta suojautuminen
Asbesti ei aiheuta haittoja, kun sitä sisältävä rakennusmateriaali on ehjä, eikä sitä rikota. Rikkinäisistä materiaaleista tai purkutöiden yhteydessä kuituja vapautuu hengitysilmaan.
Tärkein asia purettaessa asbestia on suorittaa purkutyö oikein, eli estää asbestikuitujen leviäminen vapaasti ilmaan. Tätä varten on kehitetty osastointi menetelmä, jossa purkutila alipaineistetaan oikean tyyppisillä laitteilla ja näin ilmaan päässeet kuidut saadaan kerättyä talteen. Henkilökohtaisista suojaimista tärkein on hengityssuojain, jonka täytyy olla vähintään P3-luokan suodatin sisätiloissa purettaessa ja lisäksi hengityssuojaimen tulee olla moottorilla varustettu malli, jossa suojamaskin sisään viedään ilmaan ylipaineisesti.
Lisäksi työssä tulee käyttää siihen soveltuvaa kertakäyttöhaalaria, hansikkaita ja saappaita, jolla estetään kuitujen leviäminen työalueen ulkopuolelle.
Ammattitaitoinen ja osaava asbestipurku-urakoitsija suorittaa työn turvallisesti ja niin, ettei kohteessa työskentelevien ja oleskelevien henkilöiden tarvitse suojautua työnaikana.