Öljysäiliön poisto ja mitä siitä olisi hyvä tietää

Vanha lämmityskattila lähti, seuraavaksi lähtee talon sisäinen öljysäiliö. Tämä on yleinen tapahtumasarja, kun öljylämmityksestä poistuttaessa jää talon kellariin 2-5m3 vetoinen öljysäiliö. Purkamalla öljysäiliön vapauttaa, kohteen mukaan 3-10m2, kalliita neliöitä hyötykäyttöön. Samassa yhteydessä pääsee eroon talon ulkoseinillä olevista tuuletus- ja täyttöputkista.

Suurin osa lämmitysjärjestelmän vaihdoista tapahtuu pois öljylämmityksestä ja uuden lämmityslaitteiston, kuten maalämpölaitteiston, viemä tila on huomattavasti pienempi kuin vanhan järjestelmän. Nämä nykyiset lämmitysjärjestelmät eivät pääsääntöisesti vaadi polttoainesäiliöitä, pl. puu- ja pellettijärjestelmät, jotka ovat vähemmistössä näissä projekteissa.

Lähde: Energiatehokaskoti.fi

Miten öljysäiliö puretaan

Ensimmäinen asia on suorittaa kohteeseen asianmukainen asbestikartoitus, koska useat lämmitysjärjestelmien päivitykset tehdään kohteisiin, jotka on rakennettu ennen vuotta 1994. Mahdollisia asbestia sisältäviä materiaaleja voi olla tilan laasteissa, tiivisteissä ja palo-ovissa sekä luukuissa. Jos asbestia löytyy, tulee nämä purkaa ennen muita työvaiheita valtuutetun asbestipurku-urakoitsijan toimesta asbestipurkutyönä.

Ennen säiliön purkutyötä, tulee säiliö pestä ja tyhjentää asianmukaisesti ja tästä työstä tulee olla puhdistuspöytäkirja tositteena. Ilman asianmukaista dokumenttia ei jäteasema ota säiliön osia vastaan muuta kuin ongelmajätteenä. Jos ei säiliötä puhdisteta ennen purkua, on paloittelutyö sotkuista ja vaikeampaa palojen liukkauden takia sekä tilaan saattaa valua polttoöljyä, jota on vaikeaa saada puhdistettua pinnoilta.

Lisäksi tulee selvittää osien haalausreitti, eli se minkä kokoisia paloja voidaan suurimmillaan säiliöstä tehdä. Samalla suojataan tarvittavilta osin haalausreitti. Mahdolliset seinien ja suojakaukaloiden purkutyö tulee tehdä ennen säiliön purkua.

Säiliön purkuun tarvitaan laadukas verkkovirralla toimiva puukkosaha sekä sopivat kovapalaterät ja reilusti leikkuuöljyä. Lisäksi viiltosuojakäsineet, kuulo- ja silmäsuojaimet ja muut tarvittavat suojaimet sekä asianmukaiset työvaatteet. Apuvälineinä on hyvä olla akkuporakone ja metalliporanterä, jolla tehdä aloitusreiät sekä purkurauta, jolla tarvittaessa vääntää säiliön osia. Purkutyö on järkevää tehdä kahdestaan niin, että toinen sahaa ja toinen lisää leikkuuöljyä niin, että terä pysyy öljyttynä. Leikkuuöljyn runsas käyttö säästää teräkustannuksissa ja nopeuttaa työtä huomattavasti. Avustajan tehtävänä on myös ottaa vastaan irtoavat säiliön osat sekä tarvittaessa vääntää säiliön osia, koska leikkauksen aikana öljysäiliön osat vääntyvät niin, että puukkosaha saattaa välillä jumittua niiden väliin.

Viimeinen työvaihe on siirtää säiliön osat ulos rakennuksesta. Osia käsiteltäessä tulee noudattaa varovaisuutta, sillä osat ovat koostaan riippuen raskaita ja terävä reunaisia.

Muovisen öljysäiliön purkutyö on helpompi, joskin varovaisuutta tulee noudattaa peltisiä valuma-altaita purettaessa.

Lopuksi metalliosat kannattaa toimittaa metalliromua ostavaan yritykseen ja tehdään ilmoitus öljysäiliön poistosta paikalliselle paloviranomaiselle. Artikkeli käsittelee rakennuksen sisäisen öljysäiliön poistoa ja maanalaisen säiliön käytöstä poistosta on olemassa omat erilliset säädökset.

Kauttamme saat öljysäiliön poiston asianmukaisesti suoritettuna. Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö täältä!

– Tero Niemi, Covat Oy

Scroll to Top
×